Перейти до основного вмісту
17 листопада - Міжнародний день студента

Україна, як і весь світ, відзначає Міжнародний день студента 17 листопада. Дату було встановлено в 1946 році в Празі на Всесвітньому конгресі студентів у пам'ять про чеських студентів-патріотів.

Історія свята пов'язана з трагічними подіями 28 жовтня 1939 року у Празі, коли поліція і підрозділи СС розігнали демонстрацію з нагоди 21 річниці створення Чехословацької Республіки. Тоді внаслідок сутичок загинув студент медичного факультету Ян Оплетал. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було ухвалено рішення закрити чеські вищі навчальні заклади "на три роки". Майно університетів підлягало конфіскації. Це спровокувало нові хвилі протестів і 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в'язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів ухвалила заяву, у якій день 17 листопада в пам'ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів.

На сьогодні Міжнародний день студентів є символічним днем об'єднання учнів усіх факультетів і навчальних закладів з метою зміцнення ролі студентства в громадському та політичному житті своєї країни.

Офіційна дата свята українських студентів, що збігається з міжнародною, була встановлена Указом Президента в 1999 році.

Традиції святкування Дня студента в Україні ще не встановились. Для когось День студента – це просто новий день, а для когось – привід зустрітися з друзями і повеселитися, а для декого – день символічного об'єднання, підвищення ролі студентства в суспільному й політичному житті країни.

Студенти — народ винахідливий та завзятий, а студентська пора — найвеселіша в житті. Тільки студент може вивчити за одну ніч те, що люди вивчали століттями, він може не знати розкладу, але точно знає, коли йому «до другої пари». Тільки студент може не спати тижнями та харчуватися одними пельменями. А для того, щоб перерахувати всі студентські прикмети та забобони, не вистачить і кількох сторінок.

Як писав один з класиків: «Є така нація — студенти, веселий та особливий народ. Все те, що іншим людям неможливо, студенту це дурниця!».

У День студента всім минулим, теперішнім студентам можна побажати, щоб навчання давалося легко, іспити здавалися з першого разу, хвости закривалися, а невтомний ентузіазм неодмінно привів до улюбленої, престижної та затребуваної професії!

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності