Перейти до основного вмісту
20 лютого студенти 106 групи провели виховний захід, присвячений РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ та ГЕРОЯМ НЕБЕСНОЇ СОТНІ "У нашій пам'яті вони назавжди залишились..."
2014 рік... Січень... Лютий...

Революція Гідності залишила глибокий, визначальний і незабутній слід в історії. Не в прийнятих документах – папір все стерпить, не в прізвищах лідерів – вони змінювалися і будуть змінюватися. Її ідеали, надії й рішення разюче змінили нашу ментальність, розпочали і продовжують формувати нашу нову політичну ідентичність. Процес не завершено. Бо історія - штука не скороспішна. 

16 січня 2014 року Верховна Рада України ухвалила пакет законів, які дістали назву «диктаторських законів 16 січня». 

Наступного дня, пакет прийнятих законів підписав тодішній президент янукович. Незважаючи на численні протести й заклики світової та української громадськості не публікувати тексти законів, вони все ж таки були оприлюднені.

19 січня протистояння на Майдані з мирної фази перейшло в силову. Багатотисячна колона пішла до Верховної Ради, однак зіткнулася із кордоном «Беркуту» на вулиці Грушевського. Почалися сутички, які тривали усю ніч. Під час протистояння мітингувальники закидали міліцію бруківкою, фаєрами, «коктейлями Молотова». «Беркут» використовував проти демонстрантів шумові гранати і гумові кулі, а також водомет.

За повідомленнями столичних медиків, у період з 19 січня до ранку 21 січня за медичною допомогою звернулися 122 постраждалі, 50 із них були госпіталізовані.

Водночас, згідно з даними медичної служби Євромайдану, за добу 19-20 січня на вул. Грушевського було поранено 1400 осіб. 

22 січня на Майдані загинули перші активісти - вірменин Сергій Нігоян, білорус Михайло Жизневський. 

Вранці 18 лютого демонстранти пішли до Верховної Ради, де депутати мали розглянути зміни до Конституції України. Однак канцелярія парламенту відмовлялася реєструвати цей документ, що викликало обурення серед мітингувальників і призвело до сутичок з силовиками.

Протягом 18 лютого в ході зіткнень протестуючі були відтіснені до Майдану, більше 20 людей було вбито з вогнепальної зброї.

19 лютого демонстранти утримували позиції на Майдані, тоді як силовики почали підготовку до «антитерористичної операції». Проти демонстрантів з боку вулиці Інститутської були застосовані 3 водомети, було підтягнуто БТРи. Близько 22 години загорівся Будинок профспілок, де в той час розташовувався штаб євромайданівців та перебували поранені. За офіційними даними на пожежі загинули дві людини, 41 врятовано. Пожежу змогли загасити тільки 20 лютого вранці. 

Тим часом переговори лідерів опозиції з тодішнім президентом януковичем знову не дали результатів.

20 лютого протестувальники перейшли в контрнаступ, і, незважаючи на значні втрати, змогли зайняти Український Дім, Жовтневий палац і відтіснити силовиків до урядового кварталу.

Разом з тим, на дахах будівель навколо Майдану розташувалися снайпери, які відкрили прицільний вогонь по майданівцях.

Загалом з 18 по 21 лютого на Майдані загинули більше 100 осіб. Всіх їх згодом назвали «Небесною Сотнею».

20 лютого студенти 106 групи провели виховний захід, присвячений РЕВОЛЮЦІЇ ГІДНОСТІ та ГЕРОЯМ НЕБЕСНОЇ СОТНІ "У нашій пам'яті вони назавжди залишились..."

Світлини

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності