Перейти до основного вмісту
Відкрита гостьова лекція на тему «Штучний інтелект в освіті»

29 березня 2024 року викладачі кафедри алгебри та інформатики та студенти 1-2 курсів спеціальностей «Середня освіта (Математика)» та «Середня освіта (Інформатика)» в очному форматі відвідали відкриту гостьову лекцію на тему «Штучний інтелект в освіті».

Запрошеним лектором був Дмитро Анатолійович Покришень, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри природничо-математичних дисциплін та інформаційно-комунікаційних технологій в освіті Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д.Ушинського.

Висока педагогічна майстерність лектора, дружнє спілкування з аудиторією у форматі стендапу – саме це перетворили півторагодинне спілкування на швидкоплинну та цікавезну зустріч, час якої пролетів неймовірно швидко.

Під час лекції Дмитро Анатолійович розповів багато корисного про штучний інтелект – його величезний потенціал та велику відповідальність щодо його використання. Зокрема, під час лекції обговорили, як за допомогою ШІ:

  • автоматизувати рутинні завдання, такі як перевірка тестів, оцінювання домашніх завдань та ведення обліку прогресу учнів, що допоможе вчителю зосередитися на більш творчих та інтерактивних аспектах навчання;
  • як ШІ може аналізувати дані про кожного учня та пропонувати індивідуальні підходи до навчання, враховувати сильні та слабкі сторони кожного учня, щоб підвищити ефективність навчання;
  • як ШІ може допомогти забезпечити доступ до освіти для всіх ‒ працювати з учнями, які мають особливі потреби, та надавати індивідуальну підтримку;
  • як створювати презентації, картинки та багато різного допоміжного матеріалу для роботи вчителя і учня.

Під час зустрічі лектор звернув увагу і на певні недоліки у використанні штучного інтелекту - не завжди ШІ дає правильні відповіді, хоча вони можуть здаватися логічними; інколи ШІ може використовувати неправдиві дані (фейки), котрі наявні в мережі; крім того, використання ШІ вимагає відповідної технічної інфраструктури та перехід до нових технологій може вимагати зусиль вчителів та учнів. Але, що найважливіше зрозуміли всі слухачі, - співіснування ШІ та вчителів може створити найкращі умови для розвитку учнів. Тому впровадження його в навчальний процес є невід’ємною вимогою часу.

На завершення, слухачі аплодисментами висловили щиру вдячність Дмитру Анатолійовичу за неймовірно захопливу лекцію, під час якої він зумів розкрити таємниці штучного інтелекту так, що навіть найбільш складні поняття стали зрозумілими для слухачів. Енергія лектора та його вміння передати цікаві факти залишили велике враження у всіх присутніх.

Дякуємо за співпрацю! 

Більше фото та відео з зустрічі - на гугл-диску

Відео від Дмитра Анатолійовича: https://tvorchistd.blogspot.com/2023/04/blog-post.html

 

Презентація

Фотозвіт

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності