Перейти до основного вмісту
Студенти та викладачі кафедри алгебри та інформатики щиро вітають всіх з Днем рідної мови

21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови - свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році.

Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. 

26 жовтня 1999 на Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього було засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеш в 1952 році, коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні. 

З 2000 року День рідної мови щорічно відзначають в Україні.

Силу рідного слова важко переоцінити. Мова - це не тільки засіб комунікації. Це - основа національної ідентичності, вияв громадянської позиції, простір нашої свободи та гідності. В умовах повномасштабної війни кожен українець відчув, що мова має значення. І сьогодні зі зброєю в руках Збройні Сили України героїчно захищають не лише територіальні кордони нашої країни, але й право кожного громадянина послуговуватись рідною мовою. У протидії російському окупанту, українська мова об'єднала мільйони українців як всередині країни, так і за кордоном. 

Тож в рамках всесвітнього вшанування рідної мови, студенти та викладачі кафедри алгебри та інформатики долучаються привітань! 

Мово рідна, слово рідне,

Хто вас забуває,

Той у грудях не серденько

Тілько камінь має.

Як ту мову мож забути?

Котрою учила

Нас всіх ненька говорити,

Ненька наша мила?

Сидір Воробкевич (1869 р.)

 

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності